Pielęgnacja włosów zimą – co i jak?

W miesiącach zimowych włosy nie mają łatwego życia. Niskie temperatury spowalniają pracę gruczołów łojowych, co pozbawia włosy naturalnej ochrony. Dodatkowo na ich niekorzyść działają różnice pomiędzy temperaturami na dworze a w pomieszczeniach. Noszenie ciepłych nakryć głowy też robi swoje.

Podstawowe zasady zimowej pielęgnacji włosów

Zima to czas, gdy włosy stają się bardziej podatne na różnego rodzaju uszkodzenia, w związku z czym wymagają odpowiedniej pielęgnacji. W tym zakresie należy przestrzegać paru zasad:

– do mycia używać delikatniejszych i łagodniejszych szamponów,

– zapewniać włosom intensywne odżywania poprzez stosowanie kosmetyków emolientowych,

– systematyczne olejowanie zapewnia włosom odpowiedni poziom nawilżenia i odżywienia,

– warto sięgnąć po silikonowe serum, które świetnie zabezpieczy włosy przed wszelakimi urazami i łamliwością,

– myć włosy w letniej wodzie.

Czapka zimą obowiązkowa!

Kolejną ważną sprawa, jaką należy tutaj poruszyć, jest noszenie czapek. Z jednej strony nakrycia głowy sprawiają, że włosy bardziej się przetłuszczają, ale z drugiej mają zapewnioną ochronę przed zimnem, które na dłuższą metę może doprowadzić do wypadania włosów. Czapka nie powinna zbytnio przylegać do głowy, trzeba też regularnie ją prać. Dobrym pomysłem jest spryskanie jej wnętrza sprayem antystatycznym przed wyjściem z domu – to zapobiega elektryzowaniu się włosów, co jest często spotykane w miesiącach zimowych.

Unikaj suszarek!

Zima nie jest najlepszą porą, by sięgać po suszarki, elektryczne lokówki czy prostownice. Wskazane jest, by włosy schły w naturalny sposób – ciepłe powietrze dodatkowo je obciąża i przesusza, lepiej zatem tego unikać.

Dbaj o dietę!

Na stan włosów zimą niebagatelny wpływ ma dieta. W tym trudnym czasie należy większość ilość ciepłych płynów oraz ciepłych posiłków. Warto częściej sięgać po kiszonki, a także dbać o to, by w codziennym jadłospisie znalazło się możliwie jak najwięcej warzyw. W zimie zazwyczaj sięgamy po warzywa korzeniowe takie jak seler, burak czy marchew etc., z których można przyrządzić wiele pysznych i pożywnych dań. Z pomocą przychodzą również mrożonki.